Çocuklarla Koronavirüs Hakkında Nasıl Konuşmalıyız?

  • Koronavirüsü tartışmaktan korkmayın

  • Gelişimlerine göre uyum sağlayın 

  • İpuçlarınızı çocuğunuzdan alın

  • Kendi endişelerinizle başa çıkın.

  • Güven verici olun

  • Güvende kalmak için ne yaptığınıza odaklanın

  • Rutinlere sadık kalın

  • Konuşmayı sürdürün


"Çocuklar karanlıkta tutulduklarında daha çok endişelenirler."

Koronavirüsü COVID-19 haberleri gazetelerin ilk sayfalarından okulda oyun bahçelerine kadar her yerde. Pek çok ebeveyn bu salgınla nasıl çocuklarının içini rahatlatacak ve olduklarından daha fazla endişelendirmeyecek şekilde ilgileneceklerini merak ediyor.İşte tavsiyeler;

Koronavirüsü tartışmaktan korkmayın

Pek çok çocuk virüs hakkında bir şeyler duydu ya da maske takan insanları gördü bu yüzden ebeveynler bunun hakkında konuşmaktan kaçınmamalı. Bir konu üzerinde konuşmamak aslında çocukların daha çok endişelenmesine neden olabilir. Bu konuşmaya doğruları aktarmak ve duygusal dozu ayarlamak için bir fırsat olarak yaklaşın. "Haberi üstlenen sizsiniz ve bunu çocuğunuza filtreleyecek olan kişi de sizsiniz" . Amacınız çocuğunuzun bilgilendirilmiş hissetmesi ve doğrulara dayanan bilgileri alması ki bu da arkadaşlarından ya da haberlerden duyduklarından daha iç rahatlatıcı bir şey.

Gelişimlerine göre uyum sağlayın                     

İstenenden fazla bilgiyi vermeyin çünkü bu da bunaltıcı olabilir. Bunun yerine çocuğunuzun sorularını cevaplandırmaya çalışın. Dürüstçe ve açıkça cevap vermek için elinizden geleni yapın. Her şeyi cevaplayamamanız normal; çocuğunuza yararlı olmanız önemli.

İpuçlarınızı çocuğunuzdan alın

Çocuğunuzdan koronavirüsü hakkında duymuş olabileceği ve hissettiği her şeyi söylemesini isteyin. Onlara soru sormaları için fazlaca şans tanıyın. Cevap vermeye hazır olmak isteyebilirsiniz. Amacınız korkutucu kurguları körüklemekten kaçınmak.

Kendi endişelerinizle başa çıkın.

"Kendiniz fazlasıyla endişeli ya da paniklemiş hissediyorsanız; bu çocuğunuzla koronavirüsü ve neler olduğuyla ilgili konuşmak için doğru bir zaman değil" diye uyarıyor Dr. Domingues. Eğer endişeli hissettiğiniz farkettiyseniz, çocuğunuzla konuşmaya başlamak ya da sorularını cevaplandırmadan önce sakinleşmek için kendinize zaman tanıyın.

Güven verici olun

Çocuklar oldukça ben merkezcidir dolayısıyla haberlerde koronavirüsü hakkında bir şeyler duymak, onları bu hastalığa yakalanacakları konusunda ciddi endişelenmeye iter. Çocuğunuzun koronavirüsünün ne kadar az sıklıkta olduğunu belirtmek ve aslında çocukların daha az semptom gösterdiklerini söylemek güven verici olabilir.

Güvende kalmak için ne yaptığınıza odaklanın

Çocuğunuzun içini rahatlatmak için bir yol da aldığınız güvenlik önlemlerini vurgulamaktır. CMI'de çocuk psikoloğu Dr Jamie Howard "Çocuklar kendilerini korumak için ne yapacaklarını bildiklerinde güvende hissediyorlar" diye belirtiyor. Koronavirüsünün öksürme ya da yüzeylere dokunma ile bulaştığını biliyoruz.

Uzmanlar sağlıklı kalmak için öncelikli yolun iyi bir şekilde elleri yıkamaktan geçtiğini öneriyor. Bu yüzden çocuklarınıza dışarıdan geldiklerinde, yemekten önce, burunlarını sildikten, öksürüp hapşırdıktan ya da tuvaleti kullandıktan sonra ellerini 20 saniye su ve sabunla yıkayarak aslında kendilerini koruduklarını hatırlatın. Eğer çocuklar yüz maskelerini sorarsa da yetkililerin pek çok insan için bunları takmalarına gerek olmadığını söylediğini belirtin. Eğer çocuklar maske takan kişileri görürse de o kişilerin fazla dikkatli olduklarını açıklayın.

Rutinlere sadık kalın

"Belirsizlikten hoşlanmayız, bu nedenle rutinlere ve tahmin edilebilirliği sürdürmek şu an için yararlı olacaktır" diye tavsiye ediyor Dr Domingues. Bu durum eğer çocuğunuzun bakım evi ya da okulu kapatıldıysa özellikle önemli. Bahar tatili ya da yaz tatilinde olduğu gibi temel ihtiyaçlarını karşıladığınızdan emin olun. Düzenli yemek ve uyku saatleri ile düzenlenmiş günler çocukları mutlu ve sağlıklı tutmanın önemli parçalarından.

Konuşmayı sürdürün

Çocuklarına yeni şeyler öğrendikçe onları da bilgilendireceğinizi söyleyin. "İletişim hattının süreceğini bilmelerini sağlayın" .  "Her ne kadar şu an her şeyin cevabını bilmiyor olsak da emin ol daha fazlasını öğrendiğimizde annen ya da baban seni de bilgilendirecek diyebilirsiniz".



Kaynak: https://childmind.org/article/talkingtokidsaboutthecoronavirus/
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi